Traumatherapie - EMDR
Wat is traumatherapie?
Traumatherapie is een gespecialiseerde vorm van therapie gericht op het behandelen van de psychische en emotionele gevolgen van traumatische gebeurtenissen. Trauma kan voortkomen uit verschillende ervaringen, zoals ongelukken, geweld, misbruik, natuurrampen of verlies van een dierbare. Traumatherapie helpt cliënten om deze ervaringen te verwerken en hun emotionele welzijn te herstellen.
​
Wat is EMDR?
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een effectieve en wetenschappelijk onderbouwde therapievorm die speciaal is ontwikkeld voor de behandeling van trauma en posttraumatische stressstoornis (PTSS). EMDR helpt bij het verminderen van de emotionele lading van traumatische herinneringen door middel van gestructureerde therapeutische sessies waarin oogbewegingen of andere vormen van ritmische stimulatie worden gebruikt.
​
Voor wie is traumatherapie - EMDR?
Traumatherapie, en specifiek EMDR, is geschikt voor mensen die te maken hebben met de nasleep van traumatische ervaringen, zoals:
-
Slachtoffers van misbruik of geweld
-
Getuigen van gewelddadige gebeurtenissen
-
Personen met PTSS
-
Mensen die een ernstig ongeluk hebben meegemaakt
-
Overlevenden van natuurrampen
-
Mensen die een dierbare hebben verloren
-
...
Mijn werkwijze
Intakegesprek
De therapie begint met een intakegesprek waarin de psycholoog de cliënt leert kennen en de aard van het trauma bespreekt. Tijdens dit gesprek worden de klachten en doelen van de therapie besproken. Dit is ook een kans voor de cliënt om vragen te stellen en hun verwachtingen te bespreken.
Doelen stellen
Samen met de cliënt stelt de psycholoog concrete doelen op voor de therapie. Deze doelen kunnen gedurende de behandeling worden aangepast naarmate de cliënt vordert en meer inzicht krijgt in hun problemen.​
Therapeutische technieken
Afhankelijk van de specifieke behoeften en voorkeuren van de cliënt kan de psycholoog verschillende therapeutische technieken gebruiken, zoals:
-
Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)
-
Schematherapie
-
Narratieve Exposure Therapy (NET)
-
Imaginaire Exposure Therapie ​
Evalueren
Gedurende de therapie zullen de psycholoog en de cliënt regelmatig de voortgang evalueren en bespreken of de gekozen aanpak effectief is. Indien nodig kunnen er aanpassingen worden gemaakt aan het behandelplan.​​
Afronding en nazorg
Wanneer de gestelde doelen zijn bereikt, wordt de therapie afgerond. De psycholoog en de cliënt zullen samen bespreken hoe de cliënt de geleerde vaardigheden en inzichten kan blijven toepassen in het dagelijks leven. Indien nodig wordt er een plan voor nazorg opgesteld om de cliënt te ondersteunen bij het behouden van de behaalde vooruitgang.